Explore Slovene Museum of Christianity

Festival Stična 2019
15.11.2019 - 7.12.2019

Festival Stična bo letos prerastel najstniška leta. Ja, že kar 20. festival je pred vrati. To ni samo festival, v katerem se prepletajo gledališče, glasba, razstave, potopisna predavanja in izobraževalne prireditve. Naša želja je s predstavitvijo vrhunske domače in tuje ustvarjalnosti širiti naša obzorja, spodbujati medkulturni dialog in promovirati domačo ustvarjalnost. Kot se za jubilej spodobi, se nam bo letos pridružilo nekaj nastopajočih, ki so zelo zaznamovali prejšnje festivale, nastopajoči, ki so na naših odrih delali prve korake in so postali prepoznavni, nekaj pa bo tudi čisto svežih imen. Ker se je skupaj s festivalom razvijalo tudi Kulturno društvo Stična, bo pomemben poudarek tudi na domači ustvarjalnosti.



 

Že pred uradno otvoritvijo, bomo lahko prisluhnili koncertu z naslovom Slovenec sem v izvedbi združenega pevskega zboraOkteta fantov KD Stična, Moškega pevska zbora Vidovo in Moškega pevska zbora Lubnik iz Škofje Loke. Da se spomnimo na lepe festivalske trenutke so zagotovo zaslužni tudi naši zvesti fotografi Tina Rus, Klemen Ceglar in Miran Tomaševič, ki bodo v Kulturnem domu Stična razstavili nekaj najbolj zanimivih fotografij iz festivalske zgodovine. Sledil bo koncert Vlada Kreslina, ki se na festivalske odre vrača že tretjič.



Ob otvoritvi jubilejnega festivala si bomo ogledali retrospektivnolikovno razstavo Jožefa Trontlja, prisluhnili bomo Gross upom, etno skupini, ki od letos deluje pod okriljem Kulturnega društva Stična, ter koncertu klasične glasbe Maka Mihevca in Godalnega orkestra KD Stična.



Poleg tradicionalnega glasbenega maratona in Vlada Kreslina bodo v prvem del festivala z nami še Barking Jacqeline



Otroci bodo lahko ustvarjali z glino na delavnici Marjete Baša ali si ogledali predstavoBoj na zelenjavnem vrtu.



S Ksenjo Čermelj pa vas vabimo napotopisni večer o Južni Sibiriji.



 



V nadaljevanju festivala se nam bodo na stiških odrih priružili še: Murat in Jose, Srpsko crkveno pjevačko društvo Srbadija (Bijeljina, BiH), MePZ Zborallica, BTK, Panic Stricken, Prismojeni profesorji bluesa, Lumberjack, Zgrešeni primeri, Jure Ivanušič, Matej Košir (potopisni večer Tibet)in Petra Vladimirov (literarno-potopisni večer).Družili se bomo na plesni (z Barbaro Tekavec) in gledališki (s Klemnom Janežičem) delavnici ter si v družbi najmlajših ogledali šepredstavo Mali modri in mali rumeni Lutkovnega gledališča Maribor. Tudi letos prihajajo k nam gosti iz Srbije, amatersko pozorište Mirko Tatalović - Ćira, in sicer s komedijo Vse o ženskah. Nekaj novega bo letos izkustvena delavnicaCelosten pristop k spoznavanju sebe in drugih (dr. Mateja Centa, Metka Valič).

 



Se vidimo?