Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Kjer preteklost sreča prihodnost
27.9.2018 - 21.10.2018

Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost - Dnevi evropske kulturne dediščine 2018
 Vljudno vabljeni na odprtje razstave V objemu zvoka in slike, ki smo jo pripravili v sodelovanju z JSKD OI Ivančna Gorica. Razstavo likovnih del mladih ustvarjalcev smo povezali s posameznimi muzejskimi predmeti v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine 2018, katerih tema je Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.Razstava utrjuje vez med snovno in nesnovno dediščino. Na krščanskem izročilu temelječe slovenske ljudske motive predstavljamo kot pomembno, a vse bolj prezrto tvarino nesnovne dediščine, ki govori o temeljnih človeških vrednotah. Legende smo postavili v dialog s posameznimi muzejskimi predmeti. Namen razstave je vzpostaviti interakcijo med snovnim in nesnovnim, kjer se vsebine dotikajo, prekrivajo, dopolnjujejo in aktualizirajo.

V Evropskem letu kulturne dediščine 2018 (mladi za dediščino) smo v sodelovanju z JSKD OI Ivančna Gorica izpostavili tudi avdio vsebine ljudske in umetne pravljice in s tem pri mladih spodbudili razmislek in lastno interpretacijo ljudskega ustnega izročila.

Kaj je značilno za legende?
Književni prostor in osebe so resnični.

Kakšna je razlika med legendo in pravljico?
V pravljicah so književni prostor in osebe izmišljeni, v legendah pa prostor in liki temeljijo na resničnih osebah in času, vendar so močno podrejeni ljudski domišljiji. Dogodki so v obeh primerih izmišljeni.
trajanje razstave: 27. september–21. oktober 2018
avtorici razstave: mag. Nataša Polajnar Frelih, mag. Irena Potočnik
organizator: Muzej krščanstva na Slovenskem in JSKD IO Ivančna Gorica
oblikovanje razstave: Tadej Trnovšek