Raziskuj muzej krščanstva na SlovenskemMuzej se nahaja v prostorih najstarejšega še delujočega samostana na Slovenskem. Obiskovalci muzeja imajo edinstveno priložnost, da pokukajo v notranjost mogočnega samostana, se sprehodijo skozi čudovit gotski križni hodnik, baročno cerkev, samostansko dvorišče in se v muzeju podrobneje seznanijo z življenjem stiških menihov nekoč in danes. Cistercijanski samostan Stična je do ustanovitve Ljubljanske škofije (1461) veljal za najpomembnejši verski, cerkveni, kulturni in gospodarski center nekdanje dežele Kranjske. Danes je skoraj 900 let star samostan edina cistercijanska opatija pri nas in hkrati največji romanski arhitekturni spomenik.

untitled-20
untitled-15

Cistercijanski samostan v Stični je največji romanski arhitekturni spomenik na Slovenskem in zgovoren pričevalec tesnih povezav Stične z zahodnoevropsko kulturo. Danes lahko tu občudujemo  vse najpomembnejše arhitekturne sloge zadnjih tisoč let – romaniko, gotiko, renesanso, barok, rokoko. Najzanimivejša priča romanike pa se v Stični skriva na cerkvenem podstrešju, kjer je v celoti ohranjeno romansko svetlobno nadstropje.
 
Stiški križni hodnik velja za enega najlepših gotskih križnih hodnikov na Slovenskem. V obdobju srednjega veka je bil večkrat poslikan, kar kaže na veliko bogastvo in prestiž stiške opatije. Samostan je svojo posest večal na račun bogatih darovnic številnih plemiških veljakov, mnogi od njih so bili kasneje v samostanu tudi pokopani.