Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Sit hic museum!
1.1.2016 - 5.11.2017

Muzej krščanstva na Slovenskemv Stični vas v soboto, 19. novembra  2016, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje občasne razstave Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični. Razstavo odpiramo v okviru 17. festivala Stična. 

Leto 2016 je za Muzej krščanstva na Slovenskem, ki deluje v delu Cistercijanske opatije Stična, jubilejno, saj mineva 10 let, odkar je stiški muzej dobil status muzeja državnega pomena. Po večletnih prizadevanjih je postal osrednji državni muzej za krščansko umetnost in zgodovino krščanstva na Slovenskem, ki s svojim delovanjem bogati ves slovenski in mednarodni kulturni prostor.Tega jubileja pa ne bi praznovali, če ne bi pred 33 leti, torej leta 1983, stiški menihi pod vodstvom opata p. dr. Antona Nadraha pripravili prve razstave. Postavljena je bila v dveh prostorih Stare prelature, ki je bila Stiški opatiji vrnjena po dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkih, da bi v njej nastal muzej sakralne umetnosti.

Zakaj ta razstava?Zato, ker želimo predstaviti naše delo in ohraniti spomin na prehojeno pot, po kateri so ambiciozno stopali mnogi kulturno ozaveščeni posamezniki in posameznice, mnogi med njimi pa po poti kulture in omike stopamo še danes.Iz hvaležnosti do vseh dobrotnikov in dobrotnic, naših podpornikov v javni in zasebni sferi, donatorjev.Iz hvaležnosti do vseh domačih in tujih obiskovalcev našega muzeja.

O Muzeju krščanstva na Slovenskem in njegovih predhodnikih smo napisali tudi knjigo:

Sit hic museum! 10 let Muzeja krščanstva na Slovenskem in 33 let muzejske dejavnosti v Stični (ur. Nataša Polajnar Frelih, Muzej krščanstva na Slovenskem), Stična 2016.

 Jubilejna razstava bo na ogled do 5. novembra 2017. Vljudno vabljeni!