Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Evharistični čudeži po svetu
avtor: Carlo Acutis
 
občasna razstava, 3. maj - 19. september 2010
 
Na razstavi Evharistični čudeži po svetu predstavljamo izbor 50 osrednjih evharističnih čudežev, ki so se zgodili v preteklih stoletjih v različnih državah sveta. Slovenska razstava je skrajšana različica mednarodne razstave o evharističnih čudežih Miracoli Eucaristici nel mondo, ki jo je pred leti pripravil mladi Carlo Acutis (1991–2006) iz Milana pod patronatom Vatikana (Instituto San Clemente I. Papa e Martire, Ufficio catechistico della congregazione per la dottrina della Fede). Celotno razstavo, na kateri je zbranih in predstavljenih 142 od Cerkve priznanih evharističnih čudežev, si je možno ogledati na e-naslovu http://www.miracolieucaristici.org/. Za Carla Acutisa je milanska škofija sprožila postopek za beatifikacijo.
 
Na mednarodni razstavi so evharistični čudeži razporejeni po državah. V Muzeju krščanstva na Slovenskem smo se odločili, da izbrane evharistične čudeže predstavimo glede na vrsto čudežev, znanih je namreč več oblik. Razdelili smo jih v devet skupin:
 
– Duhovnikov dvom o resničnosti Jezusove navzočnosti, posvečena hostija krvavi ali se spremeni v krvaveče meso, posvečeno vino se spremeni v kri.
– Ljudje v hostiji ali namesto hostije vidijo Kristusa.
– Meso in kri sta do danes ohranjena.
– Ohranjen okrvavljen korporal.
– Posvečene hostije krvavijo, posvečeno vino se spremeni v človeško kri. 
– Ukradene ali oskrunjene posvečene hostije krvavijo, posvečeno vino se spremeni v kri.
– Evharistični svetniki in drugi primeri.
– Živali častijo Jezusa v evharistiji.
– Mrtve stvari častijo Jezusa v evharistiji.
 
Mednarodno razstavo o evharističnih čudežih po svetu smo obogatili tudi s primerom iz Slovenije, ki sicer še čaka na uradno priznanje. Na dveh panojih predstavljamo mistikinjo Magdaleno Gornik z Gore pri Sodražici (1835–1896).