Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Napoved: nova razstava
20.6.2024 - 6.10.2024

Vljudno vabljenina otvoritev gostujoče razstaveJanez Čebulj - misijonar, pesnik in popotnikv četrtek, 20. junija 2024, ob 18. uri. 

O RAZSTAVI

Muzej krščanstva na Slovenskem z razstavo o misijonarju Janezu Čebulju (1832–1898) nadaljuje pregled zgodovine misijonskih aktivnosti, ki jih je v 19. stoletju vodil znameniti misijonar Friderik Irenej Baraga (1797–1868) s sodelavci na območju Velikih jezer v Severni Ameriki. Čeprav sodi Janez Čebulj v ožji krog Baragovih sodelavcev, je njegovo delo slabo poznano slovenski javnosti.Na panojski razstavi je prikazano zgodovinsko ozadje misijona na območju Velikih jezer, Čebuljevo življenje in delo, ter ohranjanje spomina na rojaka v občini Cerklje na Gorenjskem. To je prva samostojna muzejska razstava o misijonarju, ki si je zelo prizadeval za pravice ljudstev Očipve in Menomini na območju zahodno od Velikih jezer. Tekoče je govoril očipvejski jezik in si prizadeval za ohranjanje kulture staroselcev.

 Razstavo sta pripravila dr. Marko Frelih, kustos v Slovenskem etnografskem muzeju in Barbara Rezar Grilc iz Kulturno umetniškega društva ''Pod lipo'' iz Adergasa.Razstavo si lahko ogledate vse do 6. oktobra 2024.