Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Naprej v preteklost
4.12.2023 - 10.12.2023

 

Muzej krščanstva na Slovenskem tudi letošnjo jesen sodeluje pri promocijski akciji Naprej v preteklost, ki jo organizirata Skupnost muzejev Slovenije in Služba za premično dediščino in muzeje pri Narodnem muzeju Slovenije. Bogastvo muzejev je poleg raziskovanja in posredovanja znanja tudi v ozaveščanju družbe o pomenu trajnostnega razvoja in skrbi za prihodnost, ki bo na ta način lahko ustvarjala nove zgodbe.

 


 

Z odprtjem pohodniške Poti cistercijanov Muzej krščanstva del svojih razstav postavlja v zunanje, naravno okolje in se pridružuje več kot 6.300 kilometrov dolgi poti, ki preko šestih držav povezuje cistercijanske samostane in sledi njihovega delovanja.

 


 

Muzej sicer predstavlja celoten projekt s sodobno interaktivno maketo, ki preko povezave s pametnimi napravami omogoča pregled širšega evropskega prostora. Odlična alternativa pa sta dve različno dolgi krožni poti v bližnji okolici samostana Stična, ki sta posebej označeni in opremljenimi z informacijskimi tablami.

  

Pohodniki se lahko peš ali pa s kolesom, na svežem zraku, v čudoviti pokrajini, spontano in čisto mimogrede seznanijo z gospodarsko dejavnostjo stiških cistercijanov. Ugotovijo lahko, da trajnost ni le nekaj, k čemur stremimo danes ampak je bil človek že v srednjem veku s stremljenjem k samooskrbi izredno trajnosten.

 


 

Predvsem pa hoja /kolesarjenje po Poti cistercijanov ponujata odklop od vsakdanjega hitenja in nekaj, kar vsi potrebujemo: sprostitev!

 Pot cistercijanov je kot naravni wellness, ki je dostopen čisto vsem.