Raziskuj muzej krščanstva na slovenskem

Z muzejem v naravo
13.4.2024 - 13.4.2024

PO SLEDEH FUŽINE OB KRKI z Muzejem krščanstva na Slovenskem


KDAJ IN KJE?


V soboto, 13. aprila 2024, vas ob 10. uri lepo vabimo v Zagradec, kjer bomo v krajšem sprehodu odkrivali železarsko zgodovino kraja. Zbirno mesto: Kulturni dom Zagradec.

 VEČ O DOGODKU:


Fužina ob Krki je bila vrsto let edini železarski obrat na Dolenjskem. S svojim delovanjem je močno vplivala na prebivalstvo in razvoj kraja, z izdelki pa je posegala tudi na tuja tržišča. V stoletju in pol od njenega zaprtja, je skoraj popolnoma izginila iz naše zavesti, čeprav se z njeno zapuščino še vedno vsak dan srečujemo.


Dogodek bo potekal v obliki enournega sprehoda. Obiskali bomo mesto nekdanje fužine ter predstavili njene še vidne sledi. Dotaknili se bomo tudi zgodovine kraja in župnije, ki je neločljivo povezana z železarstvom.

 VODI: Simon Vidic

 Sprehod je namenjen vsem, ki bi radi bolje spoznali preteklost svojega kraja. Potekal bo po večinoma ravnem terenu z nekaj postanki. Zaradi lažje organizacije so zaželene prijave do petka, 12. aprila 2024, na simon.vidic@mks-sticna.si ali na 041 689 994. V primeru dežja bo predstavitev v dvorani kulturnega doma.